Anglofiili Brexitin pyörteissä

Iso-Britannia - yksinkertaiset ikkunat ja keskuslämmitys

Helsingin Sanomien kolumnisti Annamari Sipilä kirjoittaa tänään Iso-Britannian yksinkertaisista ikkunoista ja keskuslämmityksen poissaolosta. 

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005912774.html

Nämä suomalaiset myytit herättävät aina minussa ihmetystä. En edes muista käyneeni sellaisessa slummissa, 90-luvun puolivälin jälkeen jolloin maahan muutin, jossa olisin nähnyt yksinkertaiset ikkunalasit. Standardi täällä on uPVC-pokat ja tuplalasit, ja kierto jopa vaatimattomissa entisissä hiilikaivoskylissä Koillis-Englannissa ei tuota tuota yksinkertaista vanhaa ikkunaa nähtäväksi. Vanhoissa periodi-taloissa, viktoriaaninen, jne, ikkunapokat ovat yleensä tehty vanhan mallin mukaan (sash window), mutta niissäkin on tuplalasit, ainakin jos on 70-luvun jälkeen ikkunat vaihdettu. Olisi mielenkiintoista nähdä valokuva talosta jossa on yksinkertaiset ikkunat, itse kun en ole niitä nähnyt missään asuintalossa 90-luvun puolivälin jälkeen. Aikoinaan asuin pari kuukautta isossa kerrostalossa Wimbledonissa, rakennettu 1900-luvun alussa, Art Deco, jossa oli yksinkertaiset metallipokat ja -lasit.

Harvasta talosta puuttuu keskuslämmitys (central heating). 95% taloista on keskuslämmitys, pienessä osassa ehkä suora sähkolämmitys jos ei ole mahdollista saada kaasua taloon. Vesipatterit lämpiävät kaasulla jota ohjaa kombi-pannu (combi boiler), mikä samalla lämmittää kuuman veden kraanaan. Oma Worcester Bosch combi boiler mikä sijaitsee autotallissa maksoi asennuksineen £1800 ja lämmittää 10 patteria pienessä 1970 rakennetussa omakotitalossa ajastimen ja termarin mukaan. Tämä on aivan tavallisenkin ihmisen arkea ja arjen luksusta.

Missä keskuslämmitys eroaa suomalaisesta on että sitä ei ole sosialisoitu, eli kaukolämpoä ei ole vaan joka talo ja huoneisto on oma erillinen keskuslämmitysyksikkonsä.

Voin vaikka koittaa liittää valokuvan tyypillisestä englantilaisesta ikkunasta ja pannulaitteesta todistukseksi epäuskoisille. Veikkaan että toimittaja Sipilä ei tunnista tuplalasia eikä ymmärrä että kaukolämmon puuttuminen ei tarkoita että keskuslämmitystä ei olisi. 

Brexit ei tuone muutosta ikkunalaseihin ja keskuslämmityksiin.

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän juhanakari kuva
Juha Nakari

Tyypillinen englantilainen vesipatteri, vanhempaa mallia:

https://i.postimg.cc/cJSDv6Nh/SUNP0009.jpg

Suosituin englantilainen ikkunatyyppi, uPVC pokat ja tuplalasit. Helppo pitää puhtaana:

https://i.postimg.cc/1tzrFq7G/SUNP0011.jpg

Lämpimän veden (pattereissa ja kraanassa) hermokeskus, combi boiler Worcester Bosch Greenstar 30i, pienempään taloon:

https://i.postimg.cc/sX8HDmfQ/SUNP0013.jpg

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Olen kyllä kokenut Englannissa talvella kuinka siellä vetää taloissa ja joskus on ollut todella kylmä. Silloin olisi keskuslämmitykseksi todella tarvinnut sitä perinteistä hotwaterbottle -lämmitintä vuoteeseen verhojen lepattaessa ikkunoiden edessä. Esimerkiksi melko ylelliseksikin tarkoitetussa talossa Lontoon Greenwichissä oli ulko-ovien alla pikkurillin korkuinen rako tyhjää. Rakennuskulttuuri ei ole verrattavissa suomalaiseen, puhumattakaan sitten seinien eristyksestä y.m.

Lisäksi Englannissa on yleistä, että kylpyhuoneen pesualtaissa on vasemmalla puolella kylmä hana ja oikealla puolella kuuma hana - niin kaukana toisistaan, että pitää valita peseekö kylmällä vai kuumalla vedellä. Suomessa taitaa kaikkialla olla olleet sekoitushanat jo vuosikymmenten ajan.

Englannissa on myös suihkuveden lämmitys usein boilerin kautta, jonka kapasiteetti on rajoitettu. Kun joku on käynyt suihkussa, pitää toisten odottaa, että lisää vettä lämpenee, Ja jos vahingossa avaa pelkän kuuman hanan, niin sieltä ryöpäshtää päälle kiehuvan kuumaa vettä.

Keittiössä en Englannissa koskaan ole nähnyt astioiden kuivauskaappia. Ne kuivataan pyyhkeellä yksitellen.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Seitsemänkymmentäluvun alussa ja kahdeksankymmentäluvulle mentäessä, myös Ranskassa on eletty suomalaisittain nähtynä alkeellisesti.

Ranskassa, astiat pestiin välittömästi ruokailun jälkeen. Kuivauskaappeja ei ollut ja meikäläinen kuivasi astioita kaappiin kummastellen.

Suomi on ollut kauan edistyksellinen toiminnallisuudessa.

Työyhteisöni koulutussessiossa, vietin viikon lontoolaisessa hotellissa.

Siirrettyäni yöpöytää, paljastui homeinen nurkkaus. Huone oli viileä ja kosteus ilmeinen.

Ihmettelisinkin, jos toisin olisi.

Käyttäjän juhanakari kuva
Juha Nakari

Joka maassa on omat piirteensä joihin usein on tekninen syynsä joka johtaa historiaan. Englannissa preferoidaan vanhempaa taloa, ei uudistuotantoa. Vanhoissa taloissa on ja oli usein vintillä vesisäilio josta vettä ei voi sekoittaa päähanan veteen kontaminaatioriskin takia, joten kylmä- ja kuumaputket ovat erillään. Yhdistelmäboilerin ansiosta syytä erillisiin hanoihin ei enää ole, tosin monet eivät halua vaihtaa hienoa antiikkista lavuaaria jossa kaksi reikää uuteen yksireikäiseen.
Itselläni on keittiossä sekoittajahana mutta kylpyhuoneessa ei koska en halua vaihtaa hienoa jykevää antiikkilavuaaria moderniin.

Me Englannissa usein naureskelemme suomalaisille kylpyhuoneille. Jopa hienoissa ja arvokkaissa Eiran miljoonataloissa pesukone on suihkun vieressä kylpyhuoneessa ja useimmiten ei ole edes raaskittu investoida suihkuverhoon saatika suihkukoppiin - sitten lastalla vedetään selkä kyyryssä suihkulattia kuivaksi viemäriaukkoa kohti.

Toinen ihmetyksen aihe on että edes vanhempien makuuhuoneissa ei Suomessa ole omia kylpyhuoneita, on suite, vaan koko perhe ja vieraat käyvät vessassa olohuoneen yhteydessä.

Tosin Englannissa ei ole tuulikaappi yleinen.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Voimme siis sopia, että talo, jossa ei ole tuulikaappia ennen eteistä, ei ole kuivauskaappia keittiössä, ei ole saunaa löylykiukaineen, ei perunakellaria eikä kolminkertaisia ikkunalaseja, on täysin torso ja vajavainen.

Tuosta tuulikaapista tuli mieleeni amerikkalaiset talot, joihin astutaan kurakelilläkin keskeltä olohuoneen seinää suoraan kokolattiamatolle - no problem!

Aimo Hyvärinen

Kyllä näitä yksilasisia on vielä runsaasti, tämä on Dalstonissa, Lontoon kaupunginosassa ja muistakin mulla on tuoreita kokemuksia.

https://www.dropbox.com/s/wq659w0o6j962jc/Dave%C2%...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kiusataan nyt blogistia vielä hiukan, kun on aloitettukin.

Englantilaisisten talojen takoissahan ei tunnetusti ole peltiä lainkaan, mikä johtuu siitä, että joulupukin pitää päästä laskeutumaan savupiipusta. Joulupukkia ajatellen hienoa, mutta se on oven ja ikkunoiden rakojen ohella yksi vilun ja vedon lähde talvisin, ellei satu koko ajan polttelemaan HIILTÄ.

Käyttäjän juhanakari kuva
Juha Nakari

Kiusata saa ja huumorilla, mutta poistin erään henkiloon menevän kirjoittajan kommentit.

Tosiaan, peltiä ei takoissa ole, ja savupiippuja ei pellitetä vaan tiilimuuri katolla huoltosaumataan (repointing).